- Idősek bentlakásos otthona

Kellemes környezet, támogató közösség és örömteli mindennapok az Emmaus Evangélikus Szeretetotthonban

Elhelyezkedés
Intézményünk a sóstói erdőhöz közel található, elhelyezkedése nagyon kedvező, a belső terek tágasak, a kertben jó levegő van, kellemes sétára invitálja a lakókat, akik nyugodt, tiszta környezetben élik hétköznapjaikat.

Privát élettér és közösségi programok
Van lehetőségük visszahúzódni a lakóterükbe, közösségre lelni és tetszőlegesen programokon részt venni. Minden reggel közös éneklés, igeolvasás, igemagyarázat és imádság van. Ezen az alkalmon munkatársaink is részt vesznek a gondozottakkal együtt.

Lelkigondozás
Az intézményben elsősorban lelkipásztor és mentálhigiénés szakember végzi a lelkimunkát, de a munkatársak egy része is alkalmas arra, hogy munkája elvégzése közben lelki támaszt nyújtson a gondozottaknak.

Az bentlakásos ellátás igényléséhez szükséges dokumetumok megtalálhatóak a Dokumetumtárban. 

Intézményünkről bővebben

 • Intézményünk részlegei
  Intézményünkben önellátó és ápolási részleg működik.
  Demens betegienket az áplási részlegen belül további elkülönített részlegen, a demens részlegen látjuk el.
  Az elhelyezés alapelve, hogy minden jelentkezőt az állapota szerinti részlegen helyezünk el. 

Önellátó részleg

Az önellátó részlegre azok a személyek kerülnek, akiknek életkora, illetve általános egészségügyi állapota megkívánja a folyamatos felügyeletet, de alapszükségeleteiket önállóan el tudják látni és aktívan jelen tudnak lenni az intézmény közösségi életében, a fejlesztő foglalkozásokon és programokon.

Az intézmény főépületében a földszinten, az első emeleten és a tetőtérben 50 lakószoba van. A szobák kelet - nyugati tájolásúak, egy-, illetve kétszemélyesek. Minden szobához tartozik vizes-blokk (zuhanyzó, mosdókagyló, WC) és előszoba. Az épület északi szárnyában a földszinten és első emeleten minden szobához erkély is tartozik.

Ápolási és demens részleg

A főépületben 2 folyosón működik ápolási részleg. Az itt élő gondozottak többsége legyengült, vagy mozgásában korlátozott, illetve szomatikus-pszichés állapota miatt szükségletei kielégítésében részlegesen segítséget igényel. Itt elsősorban kétágyas szobák vannak, de van lehetőség egyágyas szobában történő elhelyezésre is. A lakórészhez vizesblokk és előtér tartozik.

A demens részlegen 3 folyosón látjuk el a lakókat, minden folyosón 3 db háromágyas szoba található és egy-egy fürdőszoba.

A demens részlegen élők ellátása nagy odafigyelést, a demencia betegség ismeretét feltételezi. A demens beteggel való foglalkozás a hozzátartozókkal való kommunikációban is nagy odafigyelést és tapintatot igényel, hisz nekik sem könnyű elfogadni idős rokonuk állapotát.

 • Intézményünk egyéb helyiségei
  étterem
  orvosi szoba és nővérszobák
  közösségi együttlétre, tevékenységre, mentális gondozásra kialakított helyiségek:
  - foglalkoztató
  - társalgó-könyvtár
  - aula négy beszélgető boksszal
  - közösségi terem / kápolna
  - lelki beszélgetésekre alkalmas szoba
 • Hangulatos, parkosított kert 1,1 hektáron
  Intézményünk parkjában létesítettünk egy kis tavat, melyen egy gyalogos híd ível át, és egy körbefutó járdán végig lehet sétálni a parkban a hídon keresztül. Jó idő esetén kerti padokon és kis nyitott pavilonokban ülve pihennek a lakók és a látogatók, van lehetőség beszélgetésre, társasjátékra. A szalonnasütőnél a nyári hónapokban kerti partikat rendezünk.

Az ellátáshoz tartozó szolgáltatások

- Lakhatás

Az önellátó részlegen egy-, illetve kétszemélyes szobákban helyezzük el a lakókat. Az önellátó részlegen a lakók a szobájukat saját bútorral rendezik be. A szobák kelet - nyugati tájolásúak, és minden szobához tartozik vizes-blokk (zuhanyzó, mosdókagyló, WC) és előszoba. Az épület északi szárnyában a földszinten és első emeleten minden szobához erkély is tartozik.

Az ápolási részlegben háromágyas szobákban látjuk el az önmagukat ellátni nem képes gondozottainkat. Ezeken a részlegeken az intézmény rendezi be a szobákat szanatóriumi ággyal, éjjeli szekrénnyel, asztallal, székkel, televízióval, továbbá az ápolási férőhelyeken nővérhívó rendszer van kiépítve.

- Étkeztetés

Intézményünkben korszerű konyha működik. Lakóinknak napi ötszöri étkezést biztosítunk, amiből heti négyszer meleg és háromszor hideg vacsora van.

Diétás ételeket is készítünk diétás szakáccsal, az étlapot dietetikus tervezi meg.

Elsősorban hagyományos ételek kerülnek az étlapra, de figyelembe vesszük a szezonális alapanyagokat is, melyet piacról szerzünk be.

Törekszünk változatos és egészséges ételeket biztosítani a lakóink számára, hogy minél tovább egészségesen teljenek mindennapjaik.

- Egészségügyi ellátás

A lakók közvetlen mindennapos fizikai ellátásában intézményünk ápolói, szociális gondozói és demencia gondozói vesznek részt.

Célszerű az egészségügyi kártyáját az otthon házi orvosának leadni, csak ebben az esetben tudja házi orvosunk - szabályosan - ellátni az otthonlakókat megfelelő terápiával, gyógyszerrel. Emellett az intézményi orvos heti egy alkalommal rendel az otthonban. A gyógytornász is heti egy alkalommal jár, csoportos és egyéni foglalkozásokat tart.

Amennyiben a lakó részére a kezelőorvos speciális kezelést ír elő, akkor a megfelelő szakrendelőbe, előre egyeztetett időpontban fogadják a lakót, a szükséges speciális kezelést így tudjuk biztosítani számára.

- Gyógyszeradagolás

Az egyéni gyógyszerszükséglet költségét az ellátást igénybe vevő viseli az 1/2000. SzCsM rendelet szerint.

A körzeti orvos terápiás lap alapján, változás esetén zárójelentés, ambuláns lap alapján és szakorvosi javaslat alapján írja fel a gyógyszereket lakóinknak.

A gyógyszertárban kiváltjuk az e-receptet, a gyógyszertár pedig lakónként összeállítja a lakók gyógyszereit és kiszállítja az intézménybe.

Gyógyszerrakás alkalmával a gyógyszerelő nővér a gyógyszeres lap alapján kigyógyszerel egy hétre a lakók részére Anabox gyógyszeradagolóba. Minden étkezéskor nővér adja ki személyre szólóan a gyógyszert.

- Szobák takarítása, ruhák mosása

Természetesen lakóinknak nem kell a szobák takarításával és a ruhák mosásával foglalkozniuk, hiszen ezek is az ellátás részét képezik.

Az önellátó részlegen heti egy-két alkalommal van takarítás a szobákban, a mosdóhelyiségekben gyakrabban, illetve a gyakran érintett felületek fertőtlenítése minden nap, a közösségi helyiségekben naponta többször is megtörténik.

Az ápolási részlegeken minden nap van fertőtlenítő takarítás a lakószobákban, a közösségi és szociális helyiségekben.

Az intézményben mosoda működik, itt történik lakóink ruháinak a mosása.

- Fejlesztés, közös programok

Intézményünkben nemcsak a testi, hanem a lelkigondozásra és a mentális frissesség megőrzésére is nagy hangsúlyt fektetünk, ezért minden hétköznap van valamilyen közös foglalkozás, melyeken a lakók részt vehetnek. Hétfőtől szombatig minden reggeli előtt áhitatot tart a lelkész. Ezt követően a nap folyamán fejlesztő foglalkozás, torna, gyógytorna, énekóra, kézműves foglalkozás, vetítés, hittanóra, mentálhigiénés beszélgetés van.

Gyakran felmerülő kérdések

 • Látogatás
  Amennyiben a járványügyi előírások nem korlátozzák, úgy lakóinkat természetesen különösebb megkötöttségek nélkül látogathatják a családtagok, rokonok, barátok. Az étkezések és a hivatalos programok kivételével 8:45 órától 19:45 óráig van lehetőség a látogatásra.
  Az ápolási és demens részlegben a látogatásnak kötött időtartama van.
 • Bevihető-e étel, ruha, ajándék?
  Látogatás alkalmával a lakók örülnek az otthonról érkező ételnek, gyümölcsnek. Elhasználódás, hiány esetén szükséges a ruhát és az ágyneműt pótolni.
 • Érkezhetnek-e együtt házaspárok?
  Amennyiben a pár mindkét tagja megfelel a befogadási feltételeknek, úgy természetesen érkezhetnek együtt intézményünkbe.

 • Háziállat bevihető-e az intézménybe?
  Az intézménybe semmilyen állat nem vihető be, így beköltözéskor a lakónak adott esetben sajnos el kell búcsúznia háziállatától, és más személy gondozására kell őt bíznia.

 • Szabad-e a lakók ki- és bejárása?
  Az intézménybe bekerülő személyek mindegyike III. fokozatú gondozási szükséglet alá tartozik. Intézményünk teljes felelősséggel tartozik a testi épségükért, ezért az intézmény hozzájárulása nélkül nem hagyhatják el az intézményt, illetve hozzájárulással is csak kísérővel vagy valamelyik családtaggal.

 • Kötelező-e a foglalkozásokon való részvétel?
  Természetesen nem, a foglalkozások szabadon választhatóak. Azonban mi azt javasoljuk lakóinknak, hogy próbálják ki ezeket a foglalkozásokat és vegyenek részt közös programokon, hiszen ezek színessé, örömtelivé és változatossá teszik mindennapjaikat.


Elérhetőségeink

Címünk
4400 Nyíregyháza, Korányi Frigyes u. 160/A

Telefonszám
06 42 443 548
06 42 444 206

E-mail
emmaus@lutheran.hu

Üzenetküldés

Bátran forduljon hozzánk kérdésével, igyekszünk mihamarabb válaszolni.